Home Mary's blog Update kunst en boeken

Update kunst en boeken

1414
DELEN

Update kunst en boeken

KUNST

De website is in ontwikkeling. Steeds duidelijker is er te zien wat mijn kleinzoon en ik aan werk maken.
Het mooiste is dat anderen daar nu hopelijk van genieten. Ik weet niet of u het herkent, maar als ik naar werk van anderen kijk, kan ik blij van worden. Dan wil ik het liefst dat werk aan de muur hangen.
Jan Min is een kunstenaar die werk maakt, waar ik echt blij van word. Zijn aquarellen zijn levensecht en prachtig van kleur. Dat stimuleert mij weer om meer te willen leren en mijn werk verder te ontwikkelen.

Een vriend helpt mij, in zijn spaarzame vrije uurtjes, om de website zo te maken dat u gemakkelijk een schilderij kunt bekijken. Als u belangstelling heeft voor een schilderij kunt u uiteraard gewoon even een mailtje sturen. Ik zal altijd antwoord geven.

Dit jaar was een bijzonder jaar. In de eerste plaats was daar de grote overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum van Rembrandt. Mijn man en ik hebben met volle teugen genoten, in één woord PRACHTIG! We denken dat hij niet is te evenaren, maar zeg nooit NOOIT!

Dan de opening van de entree van het Van Gogh Museum in het kader van het Van Gogh jaar. Het is toch bizar dat hij tijdens het werken aan zijn schilderijen niets verkocht en nu honderdduizenden bezoekers per jaar zijn werk komen bekijken. Nog vreemder is dat zijn schilderijen nu miljoenen opbrengen. Wat zegt dat eigenlijk over kunst?

Ik weet niet of een kunstenaar als Jan Min nu veel schilderijen verkoopt, maar over honderd jaar hangt hij waarschijnlijk net als van Gogh in diverse musea of misschien heeft hij wel een Jan Minmuseum op zijn naam staan, waar al zijn werken zijn verzameld. Kijkt u vooral een keer op zijn website en op zijn Facebook pagina. Heb ik een rotdag, dan helpen zijn werken mij om me weer op te vrolijken.

BOEK

Momenteel werk ik aan een boek waarvoor ik jarenlang onderzoek heb gedaan en vele gesprekken heb gevoerd. Het streven is om het dit jaar af te ronden. Uiterlijk begin 2016 zou het klaar moeten zijn. Dit boek met de zeer waarschijnlijke en voorlopige titel Familiegeheim is ontstaan toen ik de ontstaansgeschiedenis van mijn man zijn oma hoorde. Als je als kind en volwassene alleen maar hoort: Jij bent het kind van de zonde!, dan moet er toch iemand zijn die jou je werkelijke gezicht wil geven.

Temeer omdat die mensen die haar het kind van de zonde noemden rijk zijn geworden door haar geboorte, lees afkomst! De achterzijde van mijn boek vindt u hieronder. De foto die daarbij hoort bewaar ik nog graag even tot dat het boek bijna af is. In ieder geval is de foto een schilderij met dertien portretten, dat ik in 2014 onder deskundige leiding heb gemaakt en waar ik heel trots op ben. Dit werk zal ook op de voorpagina prijken. Mijn excuus dat ik hieronder de achternamen nog even onvolledig laat, dat heeft zo zijn redenen.

Familiegeheim

Het zong al rond sinds eind jaren 20 van de Twintigste Eeuw, maar het werd zeer actueel toen in 1929 haar zoon en schoonzoon werk gingen maken van haar komaf. Haar kinderen en haar schoonzoon waren er van overtuigd dat haar niet benoemde vader, dezelfde vader is als die van de belangrijkste vrouw van Nederland, die daarmee haar halfzuster zou zijn.

Ze wilde niet dat haar zoon en schoonzoon onderzoek gingen doen, maar ze waren niet te houden geweest. “Moe, jij leeft in armoede, maar jouw moeder, haar stiefdochter en jouw halfbroer zwemmen in het geld en bezittingen en dat is niet afkomstig van de man waar ze mee getrouwd is nadat jij bent geboren. Wij zullen jouw moeder het vuur aan de schenen leggen en zien wat er dan gebeurt.”

Haar dagboeken en de dagboeken van oma Richtje, die zij vlak voor haar dood aan haar, Lutske Jansje B… had toevertrouwd, hadden ineens een andere betekenis gekregen. Ze las ze daarna met andere ogen. Zou het dan geen toeval zijn geweest dat zij en haar stiefzuster en naamgenote Lutske tegelijk de deur uit gingen om te dienen? Zou het dan geen toeval zijn geweest dat zij Lutske Jansje B… beslist op zelfde dag moest trouwen als haar stiefzuster Lutske H…?
Zou het dan geen toeval zijn dat haar moeder Lutske Jans B…, die haar het kind van de zonde noemde, haar toch naar zichzelf had vernoemd en dat mijnheer H…, de man met wie haar moeder trouwde toen zij twee jaar oud was, haar niet op zijn naam had gezet? Haar achternaam zou dan H… zijn geweest, net als die van haar stiefzuster Lutske H… Ze was volkomen verward geraakt van al die vragen. Soms was ze blij geweest dat haar zoon en schoonzoon op onderzoek waren uitgegaan, haar leven was iets gemakkelijker geworden. Maar altijd had ze zich eenzaam gevoeld als kind van haar moeder en van de vader die haar nooit had erkend.

Het schilderij ( afbeelding )wat u ziet is geschilderd door Mary Ritsema