Home Over mij

Over mij

Over mij

Mijn naam is Mary Ritsema, ik ben in 1969 getrouwd met Geert. Wij wonen sinds 1997 in Schipborg, het mooiste dorp van Drenthe. Althans dat vinden wij. Mijn man en ik hebben van 1969 tot 1987 met een groente- en fruitkraam op de markt in Groningen gestaan.

Een hardnekkige hernia, een tenniselleboog, knieproblemen en een aantal operaties van mijn man, maakten een eind aan dit werk.

Van 1992 tot mijn pensioen in 2015 heb ik bij de Hanzehogeschool van Groningen gewerkt Eerst bij het Sportcentrum, daarna bij de opleiding MWD als examenmedewerker. Door een lange periode van ziekzijn (chronische vermoeidheid) en in 2002 een zwaar auto-ongeluk was ik er lange tijd uit. Vanaf 2005 tot 2015 heb ik nog een aantal uren  per week in de instituutswinkel van Economie gewerkt.

September 2009 nam ik een jaar vrij in verband met mantelzorg bij onze jongste dochter. Dat jaar heb ik ook gebruikt om mijn aantekeningen van vier jaar informatie over onze kleinzoon, in boekvorm samen te vatten. In 2011 kwam dit boek uit. Dit boek gaat over onze kleinzoon zijn ontwikkeling, denken en uitspraken. Mocht u interesse hebben in dit boek, neem dan even contact op via het contact formulier.

Samen met mijn toen 5-jarige kleinkind een kinderboek maken

In 2011 vroeg mijn toen vijfjarige kleinzoon om samen met mij een boek te schrijven. Een paar

A-4tjes en een bandje erom, dacht ik toen nog. Mijn kleinzoon bedacht de titel: Lawaaipapegaai. Hij bedacht ook de figuren, de steunkleur en het moest op rijm. Samen bedachten we de tekst en illustreerden we het boek. De illustraties werden grotendeels geschilderd door Jessy en mij. Tekeningen in dit boek zijn van Jessy zijn opa, mijn man Geert. Op de laptop maakten Jessy en ik digitale lijsten om de illustraties. In maart 2012 was, na negen maanden hard werken, het meer dan 60 bladzijden tellende boek klaar. Dit werk is het dierbaarste wat we samen hebben gemaakt. Jessy wilde graag dat ook dit boek zou worden verkocht. Inmiddels zijn er zo’n veertig stuks verkocht. Het boek is te koop via deze website.

lawaai papegaai door Mary en Jessy

 

 

 

 

Lawaaipapegaai, kinderboek: Jessy S. en Mary Ritsema

Jan Siebo Uffen, voormalig docent Nederlands bij de Hanzehogeschool schreef een recensie. Hij is vertaler, liedjesschrijver, auteur en verteller in de Groninger taal.

Blauw Bloed. Onthulling van een familiegeheim!

Een waar gebeurd verhaal over mijn man zijn oma, niet erkende dochter van haar moeder en van haar NN, Koninklijke vader

In september 2016 bracht ik dit boek uit. Bewerkte dagboeken van de hoofdpersoon en twaalf jaar onderzoek van mijn man en van mijzelf zijn samengebracht in dit 244 bladzijden tellende boek, met meer dan 100 illustraties.  Het is milieuvriendelijk gedrukt met plantaardige inkt en op  FSC gecertificeerd papier. Een deel van de opbrengst gaat naar Spierziekten Nederland. Op deze website vindt u uitvoerige informatie, recensies enz. over dit boek. Ook kunt u het via de webshop bestellen.

 

 

 

 

 

 

 

Schilderen en tekenen

In november 2011 ben ik ook gestart met schilderen, iets wat ik daarvoor nooit heb gedaan. Ik heb diverse workshops, een cursus Aquarelleren en een cursus Acryl schilderen gevolgd. Vorig jaar (2017) kregen we met een klein groepje, mijn man en in waren daar ook bij, tekenles. Een jonge studente van de Academie Minerva in Groningen gaf ons les. Mijn man zijn tekentalent kwam op zijn 71ste nog aan het daglicht, heel leuk!

Na deze lessen nam ik het initiatief om samen met deze studente workshops tekenen en schilderen te organiseren voor ouderen. Ik geloof heilig in: Kunst als medicijn voor ouderen. Mijn man en ik begeleiden als vrijwilligers deze workshops. Ook dansen we met ouderen. Dit doen we in het verzorgingshuis Mozaiek in Zuidlaren. Leerzaam voor alle betrokkenen.

Tot nu toe heb ik bij het schilderen nog geen keuze voor een bepaalde stijl of materiaal gemaakt. Eigenlijk vind ik alles nog leuk. Bij de docent die mij heeft begeleid bij het schilderen met Acryl heb ik de voorkant van mijn boek gemaakt. Het hangt in onze woonkamer. Regelmatig verbaas ik mij erover dat ik dit werk heb gerealiseerd!

Wat is dat eigenlijk Kunst?

Voor mij begon het rond 2011 met een workshop schilderen in het dorp. Het zou eenmalig zijn, zo was vooraf gezegd en dus vond ik dat ik wel mee kon doen. Goed, ik kan er niets van, was mijn vaste motto, maar een keertje proberen wilde ik het wel.

Die keren werden er 25. Ik deed mee aan een wedstrijd en zat ineens in de voorselectie, bizar toch! Hieronder het werk waarmee ik de voorronde haalde.

Frank Welkenhuyzen, juryvoorzitter en bekend van Tussen Kunst en Kitsch raadde mij aan om door te gaan. Er volgden lessen aquarelleren en acryl. Samen met mijn kleinzoon had ik twee exposities.

Kunst is voor mij een mogelijkheid om zorgen naar de achtergrond te parkeren. Anderen te laten zien wat mij bezighoudt. Via tekeningen of schilderijen kan ik mijn passie  uiten en delen met anderen.

Kunst in welke vorm dan ook (beeldend, muziek, theater) brengt mensen dichter bij elkaar. Ons bracht het behalve afleiding, beter leren kijken, ook hele bijzondere momenten en zelfs nieuwe vriendschappen.

Op deze website vindt u een aantal werken, mocht u interesse hebben in een werk dan kunt u dat via de email kenbaar maken. Het werk van Jessy, onze kleinzoon, is niet te koop.