Home Mary's blog Blauw Bloed. Onthulling van een familiegeheim!

Blauw Bloed. Onthulling van een familiegeheim!

291
DELEN

De geschiedenis van haar man zijn oma hield Mary al jaren bezig. Het is best gek dat het overleven van een ernstig ongeluk nodig was, om die levensgeschiedenis uit te zoeken en op te schrijven. Om het daarna ook zelf (milieuvriendelijk gedrukt) uit te brengen.

Linkerhelft gezicht Wilhelmina, rechterhelft Lutske Jansje Baron

Lutske Jansje Baron werd volgens de geboorteakte geboren op 6 mei 1882. Binnen de familie is geen twijfel: zij is de halfzuster van de toenmalige Prinses Wilhelmina, die in 1898 Koningin van Nederland werd. Lutske Jansje Baron, niet erkende dochter van Lutske Jans Baron en NN. Volgens haar “moeder” was Lutske Jansje Baron het kind van de zonde. Daar dachten haar kinderen heel anders over. Ze droegen haar op handen. Haar enige zoon, die de onrechtvaardigheid dat zijn ouders in armoede leefden niet kon verdragen, ging verhaal halen bij zijn rijke oma, die hem mijn prinsje noemde. Als zij niet over de brug kwam, zou hij persoonlijk zorgen dat Nederland zou weten wie de vader van zijn moeder is, een dochter van Koning Willem III. Het resultaat van een eigen huis voor zijn ouders.

Mary en haar man Geert maakten af waar Lutske Jansje haar zoon Eltjo aan was begonnen, ze onderzochten hoe zaken geheim konden blijven. Ze gaven Lutske Jansje Baron waar ze recht op, haar gezicht!

Dat was niet eenvoudig. De informatie over geboorte- en of woonplaatsen, waarover de directe familie van Lutske Jansje Baron had verteld, kwamen niet overeen met de werkelijkheid in de archieven. Zelfs het tijdstip van overlijden van Lutske Jans Baron strookte niet met de informatie van verschillende directe bronnen, die zeker wisten dat het anders was. Een datum die op het netvlies van Lutske Jansje Baron stond, zij zou daarna namelijk nooit horen wie haar vader was. Het was haar enige wens geweest!!

Het boek is ons dierbaar, we deden wat we moesten doen. Vaak kreeg ik het gevoel dat mijn hoofdpersoon deel uit maakte van leven, dat er ergens krachten waren die ons naar plekken hebben gebracht die niet logisch leken, maar verrassende zaken aan het licht brachten.

Mijn man zijn moeder zei vaak tegen hem: denk er om waar je vandaan komt! Ze bedoelde dan als je ziek wordt is dat van belang! Zijn moeder had graag Frans willen leren, maar had geen tijd, ze werkte op de markt en had thuis haar man en drie zonen te verzorgen. Haar jongste zoon, mijn man leest niet graag, zijn oudste broer daarentegen verslond boeken. Maar mijn man leerde binnen twee jaar uitstekend Russisch spreken. Hij haalde zelfs klas drie op VWO Niveau. Ik lees veel en studeerde tegelijkertijd ook Russisch, ook ik haalde de derde klas, maar moest daar veel meer moeite voor doen. Schertsend zeg ik dan wel eens: “Maar jouw oma haar oma was Anna Paulowna, dus het zit in jouw genen.”

Wat grote meerwaarde voor mij is geweest dat ik en het boek schreef en de cover heb geschilderd, een hobby die tijdens het schrijven van dit boek ontstond. Ook schreef ik een biografie over de eerste vier jaar van onze kleinzoon. Toen hij mij op zijn vijfde vroeg om samen een boek te schrijven, hebben we ook dat gedaan, dit werd het dierbaarste boek. Ik leerde van hem en hij van mij. Mijn man, mijn kleinzoon en ik illustreerden samen het boek. Zou dat allemaal ooit gebeurd zijn als Blauw Bloed niet was geschreven!