Reacties lezers: Blauw bloed. Onthulling van een familiegeheim!

Auteur: Mary Ritsema
Onderzoek Geert en Mary Ritsema

 

Renata van Rijsoort, Tilburg docent/kunstenares van Mary Ritsema tijdens het werk voor de cover van Blauw Bloed. Onthulling van een familiegeheim!

Met veel oprechte bewondering heb ik het boek Blauw Bloed. Onthulling van een familiegeheim! van Mary Ritsema gelezen. In de periode dat Mary bij mij schilderlessen volgde, heb ik haar leren kennen als een zeer toegewijd mens met hart voor rechtvaardigheid. Het proces van het vervaardigen van het uitgebreide multi-portret dat zij maakte en nu de omslag van haar boek siert, toonde reeds haar doorzettingsvermogen. Dit was een studie op zich.

Voordat het boek gedrukt werd, mocht ik al een voorproefje nemen van het bijzondere verhaal van Lutske Jansje Baron, de grootmoeder van Mary’s echtgenoot Geert. Samen hebben zij jaren onderzoek gedaan om deze vrouw uit de schaduw te halen waarin zij zoveel jaren heeft geleefd.

Mary, wat mij betreft ben je daarin zeker geslaagd. Het genealogische onderzoek is aan mij minder besteed, al is het wel duidelijk hoeveel handige aanpassingen van officiële geschriften welgestelde mensen voor elkaar kunnen krijgen.

Het is je zeer goed gelukt om deze vrouw recht te doen en in het licht te zetten. Haar gezicht en haar verhaal zal voor mij steeds verbonden zijn met haar beroemde halfzuster, onmiskenbaar en overtuigend. Dank je wel voor deze waardevolle bijdrage.

Lezer en schrijver: Jan Siebo Uffen uit Annen

 

Nienoord is bezwaard met historische lasten: denk aan de dolle jonker en de branden omstreeks 1850 en aan zijn opvolger die verdronk in het Hoendiep. Dat er ooit ook historische lústen aan de orde zouden komen – in de vorstelijke sfeer, ook nog –  viel te verwachten. Het tragische verhaal in ‘Blauw bloed’ verdient de aandacht van de gewone lezer en de historicus.

Janita van Dijk uit Bedum schreef:

 

 

Dag Mary,

Ik heb je boek “Blauw bloed.”” gelezen en was zeer onder de indruk.

Mijn complimenten voor jullie jarenlange research, om alle informatie naar boven te krijgen, wat niet zonder slag of stoot ging! Gelukkig hebben jullie doorgezet, zodat dit materiaal voor iedereen toegankelijk is geworden.

Vooral de gekozen opzet van wisselen van tegenwoordige tijd (jullie zoektocht) met een informatief karakter en de verleden tijd: het gebruik van fragmenten van de dagboeken van de hoofdpersoon maakt het geheel indrukwekkend en spannend en persoonlijk tegelijk om te lezen. Uiteraard niet te vergelijken met een roman a la Bouquet Reeks, dat spreekt vanzelf!

Gelukkig zijn veel misstanden uit die tijd een verleden tijd…

Ik zal je website in de gaten houden voor eventuele verdere ontwikkelingen, of informatie wat misschien nog meer boven water komt!


Lezeres Diny Vink-Fekkes uit Rijswijk

 

Ik heb het boek inmiddels al uit en mijn zus Ina wil hem ook graag lezen.

Ik vond het dagboek verhaal heel boeiend geschreven en zeer prettig te lezen. Ik kon mij helemaal inbeelden wat een verdriet Lutske Jansje moet hebben gehad vanwege haar moeder. Ik werd daar ook kwaad om, het is voor mij onbegrijpelijk dat een moeder zo kan doen naar haar kind. Gelukkig had zij Lammert en haar kinderen.

Enige moeite had ik (tegen het einde van het boek) met het in mij opnemen van alle namen van mensen uit het verleden , die bij het hele mysterie waren betrokken, ik raakte dan af ent toe de draad kwijt. Het blijft ook een mysterie uiteindelijk, er zijn zeer duidelijke vermoedens, maar die zijn dan ook steeds weer ongrijpbaar maar wel weer verweven met elkaar. Het laatste deel ga ik nog een keer lezen. Al met al heb ik van het boek genoten!


Lezer: Ellie Balkema uit Groningen

 

Met bewondering en verwondering heb ik dit mooie boek gelezen. De omgeving van de hoofdpersoon, volgens haar moeder het Kind van de Zonde, heeft veel moeite gedaan om haar onzichtbaar te laten zijn. Met dit boek is zij zichtbaar geworden door onder andere de bewerking van de dagboeken. Er is duidelijk dat er veel energie is gestoken in het onderzoek, ik kon dat goed volgen, de feiten laten zien dat er veel is gesjoemeld. Ik vond het een heel fijn boek!


Lezer en schrijver: Jan Siebo Uffen uit Annen

 

Nienoord is bezwaard met historische lasten: denk aan de dolle jonker en de branden omstreeks 1850 en aan zijn opvolger die verdronk in het Hoendiep. Dat er ooit ook historische lústen aan de orde zouden komen – in de vorstelijke sfeer, ook nog –  viel te verwachten. Het tragische verhaal in ‘Blauw bloed’ verdient de aandacht van de gewone lezer en de historicus.